Uwielbiam wszelkie ,, zielsko ,,. I to zarówno te polne , doniczkowe lub suszone . Sypię garściami .Mam różne w doniczkach ( kupuję lub dostaję bo do prac ogrodniczych to ja raczej sentymentu nie mam ).Postanowiłam , że pospisuję wszystkie , które używam - co o nich wiem i do czego używam . Wstawię też tam gdzie mam zdjęcia .Jeśli chodzi o warzywa i owoce to tyle tego już jest na rynku , że nie sposób się połapać . Orientalne , południowe , uprawiane w szklarniach , sadzie lub na polu .
Lubię nowinki i kupuję różne nowości. Nie zawsze utrafię ze smakiem i jest to zakup jednorazowy .Spiszę tu te swoje próby i zaznaczę czy ja to lubię czy nie . Postaram się też dodać kilka słów z tego co się o nich dowiedziałam.
Jestem też maniaczką przypraw - testuję nowości - odtwarzam stare smaki . Podzielę się z Wami tym co poznałam .
niedziela, 31 lipca 2011
Bazylia czerwona
(Ocimum basilicum "Red")
Roślina jednoroczna. Doskonale liście smakują świeże i suszone. Mają miły aromat i smak. Stosuje się do sałatek, ciepłych potraw- szczególnie kuchni włoskiej, twarogu. Doskonała do zapiekanek, potraw mięsnych i ryb.
Dziła przeciwdepresyjnie i dodaje sił...." ( za As Garden )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz