Uwielbiam wszelkie ,, zielsko ,,. I to zarówno te polne , doniczkowe lub suszone . Sypię garściami .Mam różne w doniczkach ( kupuję lub dostaję bo do prac ogrodniczych to ja raczej sentymentu nie mam ).Postanowiłam , że pospisuję wszystkie , które używam - co o nich wiem i do czego używam . Wstawię też tam gdzie mam zdjęcia .Jeśli chodzi o warzywa i owoce to tyle tego już jest na rynku , że nie sposób się połapać . Orientalne , południowe , uprawiane w szklarniach , sadzie lub na polu .

Lubię nowinki i kupuję różne nowości. Nie zawsze utrafię ze smakiem i jest to zakup jednorazowy .Spiszę tu te swoje próby i zaznaczę czy ja to lubię czy nie . Postaram się też dodać kilka słów z tego co się o nich dowiedziałam.

Jestem też maniaczką przypraw - testuję nowości - odtwarzam stare smaki . Podzielę się z Wami tym co poznałam .

niedziela, 31 lipca 2011

Bazylia grecka :

Roślina jednoroczna, przyprawowa, lecznicza o aromatycznych liściach spożywanych w stanie świeżym i surowym. Odmiana grecka, polecana do całkorocznej uprawy w doniczkach. Stosuje się do sałatek, ciepłych potraw (szczególnie w kuchni włoskiej) oraz twarogu. Doskonała do zapiekanek, potraw mięsnych i ryb. Reguluje trawienie, jest stosowana jako lek przeciw biegunce, zaparciom i zapaleniu pęcherza moczowego. Działa przeciwdepresyjnie i dodaje sił. Osiąga wysokość do 50 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz