Uwielbiam wszelkie ,, zielsko ,,. I to zarówno te polne , doniczkowe lub suszone . Sypię garściami .Mam różne w doniczkach ( kupuję lub dostaję bo do prac ogrodniczych to ja raczej sentymentu nie mam ).Postanowiłam , że pospisuję wszystkie , które używam - co o nich wiem i do czego używam . Wstawię też tam gdzie mam zdjęcia .Jeśli chodzi o warzywa i owoce to tyle tego już jest na rynku , że nie sposób się połapać . Orientalne , południowe , uprawiane w szklarniach , sadzie lub na polu .

Lubię nowinki i kupuję różne nowości. Nie zawsze utrafię ze smakiem i jest to zakup jednorazowy .Spiszę tu te swoje próby i zaznaczę czy ja to lubię czy nie . Postaram się też dodać kilka słów z tego co się o nich dowiedziałam.

Jestem też maniaczką przypraw - testuję nowości - odtwarzam stare smaki . Podzielę się z Wami tym co poznałam .

sobota, 18 lutego 2012

Brukiew


Roślina z rodziny kapustnych ((Brassica napus L. var. napobrassica) inaczej karpiel.Uprawiana jako warzywo i roslina pastewna . Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z XVII wieku ze Szwecji ( zresztą Anglicy do tej pory nazywają ją Słodką Szwedką ).
 ,,...Wartość odżywcza. Jak inne warzywa zawierające cyjanoglukozydy (maniok, kukurydza, kiełki bambusa, bataty, fasola półksiężycowata) uwalnia cyjanki przekształcane w tiocyjaniany, które hamują transport jodu w tarczycy..." ( za Wikipedią )
 Kulinarnie używana pieczona , robi się z niej purre ( łączy z ziemniakami , marchewką , cebulą i innymi ) , gotuje zupę krem , dodaje do zup jarzynowych .
 Ma piękny żółty kolor i co ciekawe jest rośliną miododajną .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz