Uwielbiam wszelkie ,, zielsko ,,. I to zarówno te polne , doniczkowe lub suszone . Sypię garściami .Mam różne w doniczkach ( kupuję lub dostaję bo do prac ogrodniczych to ja raczej sentymentu nie mam ).Postanowiłam , że pospisuję wszystkie , które używam - co o nich wiem i do czego używam . Wstawię też tam gdzie mam zdjęcia .Jeśli chodzi o warzywa i owoce to tyle tego już jest na rynku , że nie sposób się połapać . Orientalne , południowe , uprawiane w szklarniach , sadzie lub na polu .

Lubię nowinki i kupuję różne nowości. Nie zawsze utrafię ze smakiem i jest to zakup jednorazowy .Spiszę tu te swoje próby i zaznaczę czy ja to lubię czy nie . Postaram się też dodać kilka słów z tego co się o nich dowiedziałam.

Jestem też maniaczką przypraw - testuję nowości - odtwarzam stare smaki . Podzielę się z Wami tym co poznałam .

sobota, 3 września 2011

Miechunka :




,,…Miechunka jadalna (łac Physalis ) z rodziny "psiankowatych" jest kuzynką powszechnie znanego pomidora .
Złota jagoda w Anglii , alkekengi lub "miłość w klatce" we Francji czy wiśnia żydowska to tylko niektóre z poetyckich imion miechunki, zwanej w Polsce wiśnią peruwiańską.
Jest to roślina jednoroczna pochodząca z Ameryki Południowej , obecnie uprawiana jako roślina dekoracyjna ze względu na charakterystyczne ognisto pomarańczowe "lampiony" , które do późnej jesieni zdobią opustoszałe ogrody. Wewnątrz misternej , podobnej do pergaminu otoczki kryje się kulisty owoc - jagoda o przedziwnym aromacie będącym mieszanką smaków pomidora i ananasa. W sklepach można właśnie teraz kupić świeże miechunki.

Anglicy jadają owoce miechunki maczane w gorącej czekoladzie . Francuzi na surowo jako przekąski lub w sałatce, albo po ugotowaniu w postaci syropu lub aromatycznej konfitury. Owoce te świetnie nadają się do galaretek i ciast . Mogą służyć również jako dodatek do mięs w postaci sosu (tak jak żurawina).
Odmiana "Miechunka pomidorowa" (zielony owoc, wielkości małego pomidora) jest nieodłącznym elementem peperonaty - sosu do meksykańskiej tortilli (placek z mąki kukurydzianej nadziewany pikantnym farszem) .

Owoce miechunki zawierają około 10 proc. cukrów, dużo potasu ( 320mg/100g ), witaminy z grupy B, witaminę E oraz duże ilości witaminy C, co czyni je doskonałym środkiem wspomagającym przy leczeniu przeziębienia . Leczniczo stosuje się miechunkę również jako lek moczopędny a także w postaci "winka" czyszczącego krew .

Jeśli zatem natkniecie się na ognisto pomarańczowe "lampiony" miechunki koniecznie skosztujcie jej smacznego owocu…”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz